2017

the first of the best

THE FIRST OF THE BEST. „BEERMASTER BREWERY” A DAT LOVITURA LA „BEER OF MOLDOVA 2017”

Alexandru Rarancian
Berar S.R.L. „BEERMASTER BREWERY”

– La sfârșitul lunii octombrie, a avut loc tradiționalul „Beer of Moldova 2017”, unde au fost expuse 59 de tipuri de bere de la 11 producători din țară, care au fost împărțite în opt categorii: Lager blond, Lager special, Lager brun, Pale Ale, Ale brun, Bere de grâu, Bere specială și Bere de casă (Homebrew).Cinci dintre produsele „BEERMASTER BREWERY” au fost nominalizate. Ați câștigat două premii?

Da. În anul 2016, „BEERMASTER 110 ALE” a fost nominalizat a fi cel mai bun din categoria sa (Ale Blond). Iar anul ăsta am fost declarați câștigători la două categorii din cele opt: Pale Ale (Ale Blond) cu BEERMASTER IPA și Ale brun cu Beermaster Oaked Ale.

Este într-adevăr un rezultat de echipă. În mare parte, muncitorilor care lucrează sub îndrumarea mea li se datorează victoria. Berea care a fost premiată am preparat-o sub conducerea lui Vitalie Cumurciuc (berar- șef). Am avut sentimentul că și eu eram parte din aceste premii prestigioase. Punctul meu de vedere este următorul: este minunat să fii recunoscut în această manieră și este bine pentru companie, dar, pe termen lung, cred că opinia consumatorilor obișnuiți care vin la berăria noastră este mai importantă. Vreau ca oamenii care au nevoie de berea noastră să revină la noi mereu. Ei sunt parte din inima mea. Sunt fericit pentru medaliile câștigate și e minunat pentru companie, dar fierbem berea, mai întâi și-ntâi, pentru consumatorii noștri.

Un hamei bun face un IPA bun!

Avînd o mare dragoste și pasiune față de hamei, am făurit această bere de tip IPA. Istoric vorbind, India Pale Ale a apărut în secolul XVIII cînd berarii englezi au început să exporte bere în India. Stilul ăsta era mult mai bogat în hamei și mai puternic alcoolizat ca să reziste călătoriei lungi ce dura în medie 4-5 luni(hameiul acționează ca un conservant natural). BEERMASTER IPA se prepară cu un adaos generos de hamei în timpul fierberii și la sfârșitul fermentației. Rezultatul este un India Pale Ale cu un caracter îndrăzneț și puternic de hamei ales ce ne incită simțurile cu gustul generos ușor picant, fructat cu o ușoară amărăciune la final ce desăvîrșește această bere extraordinar de băubilă și complexă. Este o bere blondă în stilul berilor Americane(Session IPA), cu o culoare aurie și gust foarte plăcut de hamei aromat. Aroma este fructată și cu tente de caramel, fructe și flori.

Beermaster Oked Ale este o bere „agresivă” în sensul bun al cuvîntului. Ar putea să nu vă placă. Pretindeți că aveți gust, rafinament să apreciați o bere de o asemenea calitate?
Atunci e jos pălăria!

Berea păstrată în butoaie de stejar este foarte apreciată în Cehia, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii. Cei mai avani împătimiţi de bere caută calitatea ce reflectă o îmbinare individuală de gusturi. Pentru producerea unor tipuri individuale de bere, trebuie să avem fabrici mici. În lume sunt multe fabrici de bere cu un imens potenţial de producere automatizată, dar există şi fabrici locale unde lucrează buni profesionişti care urmăresc personal întregul proces de fabricare. Trăsătura distinctivă a BERII DIN BUTOI DE STEJAR constă în faptul că ea se produce, ca şi în multe fabrici locale din Cehia, în conformitate cu cerinţele impuse de întreprinderile producătoare mici. Gustul ei special, uşor de depistat, şi aroma-i de stejar, obţinute în procesul de maturare a berii tinere ce durează aproximativ şase săptămîni în butoaie de stejar – în aceasta este, fără îndoială, victoria experimentatului meşter asupra tehnologiilor industriale automatizate.

Tatiana Mehodueva
Berar S.R.L. „BEERMASTER BREWERY”

Cui îi datorați acest succes, doamnă?

Nu prea știu. Berea presupune același proces pentru toată lumea. Sunt aceleași patru ingrediente. În opinia mea, contează mult modul cum le folosim, îngrijindu-ne mereu de calitatea ingredientelor noastre – să fie curate, să corespundă întocmai standardelor și așa mai departe. Știu că există câteva lucruri asupra cărora ne concentrăm cu adevărat și încercăm să le urmăm cu strictețe. Prin ce ne deosebim? Mi-e greu să spun. Însă la sigur: am avut norocul să facem o bere bună și am fost și mai norocoși că a fost apreciată de juriul acelei importante competiții. Cu siguranță, aceasta ne motivează să tindem spre noi rezultate în viitor.


Paul Chircă
Inginer-Tehnolog S.R.L. „BEERMASTER BREWERY”

Care sunt caracteristicile generale spre care tindeți la obținerea tuturor tipurilor de bere?

Prefer gusturile dintre cele mai alese. Pledez pentru un echilibru al gusturilor, dar să fie, în același timp, incitante. Cred că aceasta este ideea de ansamblu a berii artizanale: să fie incitantă, mai altfel decât berea obișnuită. Aceasta nu înseamnă întotdeauna să produci cea mai tare bere, ci, indiferent de stil, să încerci cu adevărat sa obții la maximum gustul ce ți-l dorești. Și să lucrezi, ca întotdeauna, și cu toate celelalte elemente componente ale berii.

Mulți oameni își iubesc berile lor industriale omogene. Nu sunt întotdeauna îngrijorat de acest fapt, pentru că, deși berea mea ar putea avea mai mult zahăr rezidual, îl echilibrez cu hamei și celelalte elemente. Totuși, se întâmplă ca berea să nu fie dulce, dar cu siguranță ea nu este la fel de omogenă ca acele tipuri de bere cu care sunt obișnuiți mulți oameni în zilele noastre. Pe de altă parte, încerc doar să obțin mai multă aromă și gust, pentru a crea o bere echilibrată.

Vitalie Cumurciuc
Inginer-șef S.R.L. „BEERMASTER BREWERY”

Ați dat lovitura cu cele mai bune Ale Blond și Ale Brun la „Beer of Moldova 2017”. Cum îți explici această performanță? Ce vrăjitorii faceți cu produsele pe care le fierbeți, de-i cuceriți pe consumatori?

Din nou, cred că е ceea ce poate fi atribuit stilului „BEERMASTER”- lui nostru. Eu, din contra, uneori mă prind cu gândul că o bună parte din berea ce-o producem n-are gustul și echilibrul pe care mi le doresc și, în același timp, nu-mi pot explica întotdeauna de ce berea noastră iese în evidență. Sunt adesea uimit că le place foarte mult consumatorilor berea noastră. E adevărat, suntem foarte activi participând la concursuri. Aceasta întotdeauna a fost o parte a culturii noastre profesionale. Toată echipa ce-o avem de berari chiar e împătimită de această dorință, fiind mereu hotărâtă să participe la competiții. Poate ideea în sine de a face acest lucru ne mobilizează și devenim cu adevărat concentrați asupra producerii unei beri cât mai gustoase.

Suntem o fabrică de bere cât se poate de cunoscută, dar nu dispunem de utilaj pentru determinarea calității producției ce-l au cele mai mari fabrici de profil.  Ne lipsesc și alte  multe lucruri ce le folosesc fabricile mari în scopul asigurării calității berii, încât irosim mult timp degustând și evaluând propria noastră bere. Încerc să-mi aduc echipa la fabrică o dată sau de două ori în săptămână și stăm, gustăm berea noastră proprie, discutăm ca să putem trasa direcțiile spre care urmăm să mergem în continuare.

Nu contenesc nici o clipă să meditez: cum poate fi zămislită o bere mai bună? Am convingerea: dacă nu încerci să-ți faci producția mai bună, aceasta, până la urmă, va pierde din calitate. Dacă te ții morțiș de aceeași rețetă, mersul procesului îți degradează. Una dintre filosofiile mele majore este: mereu trebuie să încerci să faci mai bine.

Mă folosesc de acest prilej pentru a Vă mulțumi că ne apreciați munca.

Fie ca în anul 2018 să nu uitați să luați mereu cu dumneavoastră: bucuria, norocul și berea bună!

La Mulți Ani!